Kippenbouillon

Kippenbouillon is een soort kippensoep. Bij kippensoep zit er veel groenten en vermicelli in. Bij kippenbouillon zit dat er niet in. Het is een soep met alleen maar water en kruiden. Er wordt bij deze soep meer aandacht geschonken aan het zout en kruiden. Kippenbouillon wordt vaak gebruikt voor mensen die ziek zijn. Door de bouillon te nuttigen wordt de weerstand versterkt. Kippenbouillon wordt ook anders gemaakt dan kippensoep. Je kunt de bouillon zelf maken of in de supermarkt kopen. Dan hoef je enkel nog maar wat water bij een zakje kruiden toe te voegen. Zelfgemaakte bouillon is niet te vergelijken met de kant en klare soep van de winkel. Er zijn verschillende soorten recepten te vinden op het internet over de beste kippenbouillon.

kippenbouillon

Ingrediënten kippenbouillon

In kippenbouillon zitten geen basis ingrediënten anders dan kip, kruiden en water. Maar het wordt het erbij gegooid voor de smaak. Je kunt het vergelijken met muntthee. Als de bladeren in het warme water zitten dan wordt de smaak overgebracht naar het water. Dat is bij bouillon precies zo. Daar worden grote stukken kip in water gegooid met kruiden en groenten erbij. Als de smaak dan is overgedragen naar het water, dan heb je bouillon. Er zijn ingrediënten die er wel bij moeten om de bouillon sterker te maken zoals zout en peper. De ingrediënten die je nodig hebt zijn: soepkip, witte uien, stengels bleekselderij, winterpenen, prei stengels, knoflooktenen, lepel tomatenpuree, kruidnagels, laurierblaadjes, takje verse tijm (mag ook gedroogd), takje verse rozemarijn (mag ook gedroogd), takje lavas (maggiplant), paar stukjes foelie, 8 gekneusde peperkorrels, (zee)zout, 2,5 liter water en olijfolie.

Recept

Als eerste zet je een grote pan water op het fornuis. Snij de prei en wortels in kleine stukjes voordat je ze in de pan stopt. Dan wordt de smaak sneller overgebracht in de bouillon. Stop wat zout en peper in het water. Daarna kunnen de kipfilet stukken in de pan. Ondertussen kun je de knoflooktenen gaan pletten. Die stop je in de pan en die kunnen daarin blijven. De knoflook zorgt voor een stevige smaak. Je kunt wat olie toevoegen en de groente laten stomen. Het water kan op het vuur worden gezet. Het is puur een kwestie van opwarmen. wachten tot het water kookt en dan op laag vuur zetten. De bouillon kan dan gaan garen. Dit intrekken duurt wel wat aan de lange kant. Als je een goede smaak wilt dan is het nodig om de pan 60 tot wel 100 minuten te laten garen op een laag pitje. Als resultaat heb je dan een krachtige en stevige bouillonsoep.

Andere soepen

Buiten de bouillon om zijn er ook nog andere soepen. De tomaten- en groentesoep bijvoorbeeld. Die kun je gemakkelijk en snel maken thuis. Dan heb je ook nog de wat exclusievere soepen. Dat zijn soepen die je niet zo snel in het dagelijks leven ziet en meestal zijn ze in wat duurdere restaurants te vinden. Voorbeelden van deze soepen zijn haaienvinnensoep en kreeftensoep. Zelf kun je ook van deze exclusieve soepen maken maar dat is wel wat aan de duurdere kant.